Wat is lage bloeddruk?
Het bloed stroomt door je lichaam en oefent hierbij een druk uit op je bloedvaten. Dit is de bloeddruk. Met een bloeddrukmeter kan je arts of jijzelf snel en gemakkelijk je bloeddruk bepalen. Deze wordt uitgedrukt in millimeter kwik (mmHg) en weergegeven als twee waarden: de bovendruk (ontstaat wanneer het hart zich samentrekt) en de onderdruk (ontstaat wanneer het hart zich terug ontspant). Gewoonlijk wordt een bloeddruk van 120/80 als normaal beschouwd. Zijn de waarden bij jou hoger dan 140/90? Dan heb je een hoge bloeddruk. Zijn ze lager dan 100/60? Dan heb je een lage bloeddruk.
Een hoge bloeddruk is schadelijk voor je lichaam, maar over een lage bloeddruk moet je je meestal niet zoveel zorgen maken. Je kan er wel heel wat ongemakken van ondervinden zoals vermoeidheid, duizeligheid en flauwte.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Zolang je geen last hebt van je lage bloeddruk, moet je er eigenlijk niets aan doen. Integendeel zelfs, een lage bloeddruk is gezond voor je bloedvaten.
Als je wel problemen ondervindt, kunnen deze tips je misschien helpen:
- Sta niet plotseling recht. Je bloeddruk kan dan dalen, waardoor je je draaierig voelt.
- Als je voelt dat je gaat flauwvallen, ga dan zitten of beter liggen met je benen omhoog.
- Vermijd warme of drukke plaatsen waar je lang moet rechtstaan. Dit verhoogt het risico op een flauwte.
- Vermijd ook stress en vermoeidheid. Zij kunnen je klachten verergeren.
- Eet wat meer zout. Gebruik wat meer tijdens het koken of eet af en toe een zoute snack.
- Probeer twee liter water per dag te drinken, bij voorkeur flessenwater dat veel natrium bevat (Vichy, Celestins). Natrium is een mineraal dat uw bloeddruk doet stijgen. De hoeveelheid vind je op het etiket van de fles.
- Beperk je alcohol- en druggebruik.
- Zoethout verhoogt de bloeddruk. Het werkt op de nieren in zoals het natuurlijke hormoon aldosteron.
Voel je je ondanks deze tips toch duizelig? Ga dan zo snel mogelijk zitten of liggen en probeer je voeten in de lucht te houden.
Word je bloeddruk plots erg laag? Heb je er vaak last van? Of schommelt je bloeddruk? Ga dan zeker eens langs bij je arts!
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik aan mijn apotheker?
Geef je apotheker een duidelijk beeld van je problemen: welke symptomen vertoon je, hoe vaak treden ze op en hoelang heb je er al last van?
Neem je medicatie? Misschien worden je problemen hierdoor veroorzaakt. Zo kan je lage bloeddruk een bijwerking zijn van middelen tegen:
- de ziekte van Parkinson.
- hoge bloeddruk.
- depressie.
- erectieproblemen.
Bovendien is het belangrijk dat je apotheker weet welke andere problemen je hebt en welke medicatie je gebruikt om je het gepaste advies te kunnen bezorgen.
Wanneer het mogelijk is dat je zwanger bent, vertel je dit ook best aan je apotheker.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
Je apotheker kan je helpen bovenstaande tips praktisch in te vullen. Hij kan je bijvoorbeeld advies geven over een zoutrijk dieet. Tevens zal hij nagaan of je lage bloeddruk niet kan te wijten zijn aan andere geneesmiddelen die je inneemt.
Je kan bij je apotheker geneesmiddelen tegen lage bloeddruk verkrijgen. Je hebt hier geen doktersvoorschrift voor nodig. Vraag je apotheker wel om advies vooraleer je ze inneemt! Omschrijf duidelijk je klachten en bespreek je problemen. In overleg met je apotheker kan je dan beslissen of je deze geneesmiddelen al dan niet gaat gebruiken.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Je arts zal proberen te achterhalen waar je lage bloeddruk vandaan komt. Ben je een jonge vrouw, dan is je bloeddruk misschien gedaald omdat je zwanger bent. Zelden ligt een onderliggende ziekte aan de grondslag van je lage bloeddruk. Enkele mogelijke boosdoeners zijn:
- uitdroging.
- problemen met je schildklier.
- bepaalde hartziekten.
- een laag suikergehalte in je bloed.
- suikerziekte.
- een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur.
Gelukkig is er meestal niets ernstigs aan de hand en heb je ‘gewoon’ een lage bloeddruk, bijvoorbeeld omdat dit bij je in de familie zit.
Kortom, een lage bloeddruk is meestal niet erg. Maak je je toch zorgen? Spreek er dan eens over met je arts of apotheker.
Lees meer
Lees minder
Lage bloeddruk
Zolang je geen last hebt van je lage bloeddruk, moet je er eigenlijk niets aan doen.
Integendeel zelfs, een lage bloeddruk is gezond voor je bloedvaten.
Als je wel problemen ondervindt, raadpleeg je best je arts.
Meten van bloeddruk
Welke soort bloeddrukmeter kiezen?
- Verkies een toestel dat de bloeddruk ter hoogte van de bovenarm meet, en niet ter hoogte van de pols. Gebruik een gevalideerd (is niet hetzelfde als "getest" ) toestel, zo ben je zeker van een goede meting.
- Zorg dat de manchet (bevestigingsstrook) van het toestel aangepast is aan je armomtrek.
Hoe kan ik correct mijn bloeddruk meten?
- Lees vóór het eerste gebruik aandachtig de handleiding door.
- Meet je bloeddruk steeds aan dezelfde arm.
- Meet je bloeddruk steeds op vaste tijdstippen van de dag, bijvoorbeeld 's morgens, 's middags en 's avonds. Dat maakt vergelijken makkelijker.
- Meet tenminste één uur na de maaltijd.
- Zorg voor en rustige omgeving en meet liefst zittend, met je arm in rust boven een tafel (tenzij je arts iets anders aanbeveelt).
- Meet niet met een volle blaas.
- Koffie of sigaretten moeten een half uur vóór het meten worden vermeden.
- Rust 5 minuten voor je gaat meten.
- Haal je arm uit de mouw en doe je horloge en je juwelen uit.
- Zorg ervoor dat je arm ontbloot, ontspannen en ondersteund is. De elleboog moet gebogen zijn en de armband (manchet) ter hoogte van het hart.
- Tijdens het meten mag je niet spreken of bewegen, want dat beïnvloedt de meting.
- Wacht best 5 minuten vooraleer je een tweede meting doet.
Wat zijn de streefwaarden?
- De streefwaarde voor een thuismeting is kleiner dan 135/85 mmHg.
- Bewaar je gegevens. Dit kan in het geheugen van je bloeddrukmeter of je kunt ze noteren. Deze waarden geven de arts veel informatie over het effect van je behandeling.
Lees minder
Lees meer